Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Καθηγητές του ΤΕΙ στις φυλακές για εξετάσεις

Προσπαθεί να "σπάσει" τα δεσμά της κράτησής της


Εγκλειστη στον Ελεώνα Θηβών έχει ήδη καταφέρει να "σπάσει" τα δεσμά της κράτησής της. Αρωγοί στην προσπάθειά της να σπουδάσει εννέα καθηγητές του ΤΕΙ Φλώρινας

"Κάθε άνθρωπος αξίζει να έχει στη ζωή του μια δεύτερη ευκαιρία". Με βάση αυτήν την αρχή εννέα καθηγητές του ΤΕΙ Φλώρινας έρχονται οι ίδιοι -εναλλάξ- κάθε εξάμηνο για να εξετάσουν μέσα στη γυναικεία φυλακή του Ελεώνα Θηβών έγκλειστη φοιτήτρια, ώστε να τη βοηθήσουν να προχωρήσει τις σπουδές της. Ετσι η 30χρονη κρατούμενη, αν και δεν έχει τη δυνατότητα να πάει η ίδια στη σχολή της στις εξεταστικές περιόδους όπως οι συμφοιτητές της, εντούτοις χάρη στην ευαισθησία των καθηγητών της κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

Η παραπάνω διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά και όπως τόνισε στο "Εθνος" η κ. Παρασκευή Μιτλιάγκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χημείας στο ΤΕΙ Φλώρινας, "ελπίζει να την ακολουθήσουν και άλλα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, ώστε και άλλοι κρατούμενοι να διευρύνουν τους ορίζοντές τους".

Αντιπροσωπεία καθηγητών από το συγκεκριμένο ΤΕΙ έχει έρθει τρεις φορές έως τώρα να εξετάσει την 30χρονη Γ. με τα θέματα σε σφραγισμένους φακέλους. Οι εξετάσεις της γίνονται μέσα στον χώρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) της φυλακής. Η όλη διαδικασία γίνεται κάθε φορά παρουσία επιτροπής καθηγητών του σχολείου του καταστήματος κράτησης, από το οποίο αποφοίτησε η 30χρονη. Την περσινή σχολική χρονιά η ίδια (ενώ ήταν κρατούμενη) έδωσε Πανελλαδικές και πέρασε στο Τμήμα Εμπορικού και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων του ΤΕΙ Φλώρινας.

Συμπαράσταση
Για να μπορέσει να συμμετάσχει με ουσιαστικό τρόπο στις πανεπιστημιακές σπουδές της, η Γ. ζήτησε τη βοήθεια της κοινωνικής υπηρεσίας και των καθηγητών του ΣΔΕ. Είχε την αμέριστη συμπαράσταση του διευθυντή του σχολείου της φυλακής, κ. Κλήμη Πυρουνάκη, και της κοινωνικής υπηρεσίας

Τον Σεπτέμβριο του 2010 η κοινωνική λειτουργός της φυλακής, κ. Αννα Μουτάφη, ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ Φλώρινας και ενημέρωσε τους αρμοδίους ότι ανάμεσα στους επιτυχόντες ήταν και μία φοιτήτρια που είναι κρατούμενη στην φυλακή του Ελεώνα.

Η κ. Μουτάφη ζήτησε -αν ήταν εφικτό- να γίνει ηλεκτρονικά η εγγραφή της έγκλειστης φοιτήτριας στο ΤΕΙ (κάτι το οποίο έγινε).

Τέλη Δεκεμβρίου του 2010 η κοινωνική υπηρεσία της φυλακής μετέφερε στο ΤΕΙ την επιθυμία της κρατούμενης να συμμετάσχει στις εξετάσεις των θεωρητικών μαθημάτων. Η θέλησή της διαβιβάστηκε στο συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά εννέα καθηγητές και ένας φοιτητής.

Σύσσωμο το συμβούλιο αποφάσισε με ενθουσιασμό να έρχεται κάθε φορά αντιπροσωπεία καθηγητών προκειμένου να διεξάγει τις εξετάσεις μέσα στη φυλακή. Στην εξεταστική του α' εξαμήνου πήγε ο προϊστάμενος καθηγητής του τμήματος μαζί με ένα διοικητικό υπάλληλο. Η έγκλειστη έδωσε πέντε μαθήματα, εκ των οποίων πέρασε τα τέσσερα. Στις εξετάσεις του β' εξαμήνου (τέλος Ιουνίου - αρχές Ιουλίου του 2010) παραβρέθηκε η καθηγήτρια Παρασκευή Μητλιάγκα. Η κρατούμενη από τα 6 μαθήματα πέρασε τα 4, με πολύ καλή βαθμολογία στη Βιολογία και στην Οργανική Χημεία. Τον Σεπτέμβριο του 2011 έγινε συμπληρωματική εξεταστική και εκεί η κρατούμενη φοιτήτρια πέρασε τα άλλα τρία μαθήματα που χρωστούσε.

Επαινοι από τους καθηγητές
"Θαυμάζω το κουράγιο της..."
Παρασκευή Μιτλιάγκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χημείας στο τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων στο ΤΕΙ Φλώρινας και διευθύντρια της Σχολής Τεχνολογίας και Γεωπονίας του παραρτήματος της Φλώρινας:

"Θαυμάζω το κουράγιο της Γ., διότι παρά τις αντιξοότητες παλεύει να αντεπεξέλθει και βάζει νέους στόχους στη ζωή της. Και εγώ από την πλευρά μου αισθάνομαι πολύ ωραία που μου δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσω έναν νέο άνθρωπο που βρέθηκε σε δύσκολες καταστάσεις. Δεν θα γινόταν τίποτε αν δεν υπήρχε η συμπαράσταση του συμβουλίου ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Πιστεύω ότι όλα τα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης εκτός από τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα πρέπει να συμμετέχουν με κοινωνική ευαισθησία και σε άλλες πτυχές λειτουργίας των θεσμών και να αγκαλιάζουν όλους όσοι θέλουν να μορφωθούν. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τον τρόπο που η κρατούμενη φοιτήτρια διαχειρίζεται τα μαθήματα καθώς έρχεται προετοιμασμένη καλά στις εξετάσεις".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου